АШВАГАНДА! Хармония межу тялото и разума!

Растителната смес Ashwagandha използва естествени адаптогенни съставки от растителен произход, за които е научно доказано, че спомагат за подобряване на централната нервна система, която постоянно е под влиянието на емоционални и екологични стресови фактори. Адаптогените и техните ползи са свързани с оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза. Заедно те помагат на тялото да поддържа здрава връзка между ума и тялото.

Малко история

Буквалното значение на думата „ashwagandha“ е „миризма на кон“, тъй като свежите корени на билката миришат на кон и се смята, че който ги консумира придобива силата и жизнеността на коня. На латински език, значението на видовото наименование „somnifera“означава „предизвикващ сън“.

В Аюрведа – древната индийска система за природно лечение, ашваганда се ползва с особена почит. Това е така заради способността й да насърчава физическото и психичното здраве. Освен това тя защитава и тялото от болести, и да забавя процесите на стареене. В Индия билката се използва като широкоспектърно лекарство от векове. Тъй като увеличава издръжливостта иоблекчава стреса, бива наричана и „индийски женшен“. Позната е още като „зимна череша“.

Именно анти-стрес действието на ашваганда е причина за нейната широка популярност и днес. Както всички адаптогени, тя помага на тялото да поддържа хомеостазата, дори в периоди на силен емоционален или физически стрес. Но предимствата й не спират до тук. Тази мощна билка има невероятната способност да понижава нивата на кортизола (хормонът на стреса). Тя може и да балансира хормоните на щитовидната жлеза. Използва се и при разстройства на настроението и дегенеративни заболявания.

Тази уникална билка известна още като „зимна череша” или „индийски женшен”.  Освен че се справя успешно с тревожността, безпокойството, промените в настроението и депресивните състояния, тя подпомага ефективно правилната функция на нервната система, сърдечно-съдовата и репродуктивната система. Значително намалява нивата на кортизола и балансира хормоните на щитовидната жлеза (при хипер и хипо функция) и надбъбречните жлези и може да защити мозъка от дегенерация на клетките.

Приемът на Ашваганда се препоръчва при различни здравословни смущения: нарушена функция на нервната система, тревожност, безпокойство и често изпадане в депресия, високи нива на кортизол в кръвта, безсъние и влошено качество на съня, ниски нива на енергия и честа умора, репродуктивни проблеми (при мъжете), високи нива на кръвната захар, холестерола и триглицеридите в кръвта, високо кръвно налягане, диабет.

Кои са основните ползи от ашваганда за организма:

 • Бори се с негативните последици за организма, причинени от хроничния стрес.
 • Балансира хормоните на щитовидната и надбъбречните жлези.
 • Има антиоксидантни свойства и предпазва организма от вредното влияние на околната среда.
 • Благоприятно влияе на нервната система и защитава мозъка от дегенерация на клетките.
 • Подпомага възстановяването на организма.
 • Притежава противовъзпалително действие.
 • Укрепва имунната система и поддържа функциите на тялото.
 • Традиционно се използва за подпомагане на психичното здраве и подобряване на паметта.
 • Поддържа физическа работоспособност и издръжливост.
 • Помага да се справи с депресията
 • Превенция на Алцхаймер и подобрява състоянието за хората с това заболяване

Една от най-невероятните ползи на адаптогенните билки като ашваганда, е способността им да балансират производството на хормони от страна на щитовидната жлеза. Има доказателства, че ашваганда помага както при хипофункция и болест на Хашимото, така и при прекомерна активност на жлезата, включително болест на Грейвс.

За милионите хора, които не могат да се справят с проблема си и които не са чували за ашваганда може да се окаже, че именно тази билкае решението, което отдавна търсят.

В пилотно проучване, публикувано през 2017 г. в Journal of Alternative and Complementary Medicine, са описани ползите на ашваганда при пациенти със субклиничен хипотиреоидизъм. В продължение на 8 седмици част от участниците приемат 600 mg екстракт от ашваганда всеки ден.

Резултатите от изследването са впечатляващи – оказало се, че екстрактът от ашваганда е подобрил серумните нива на тиреоид стимулиращия хормон (TSH) и тироксин (Т4). Заключението е, че ашваганда може да бъде от полза за нормализиране нивата на щитовидната жлеза при пациенти с хипотиреоидизъм.

Проучване, публикувано в Journal of Ayurveda and Integrative Medicine също установява, че ашваганда може да активизира щитовидната жлеза при хипофункция. В проучването пациенти с биполярно разстройство приемат екстракт от билката с цел подобряване на когнитивната функция в 8-седмичен период. Лабораторното изследване установява, че при някои от пациентите нивата на Т4 са се повишили по време на терапията.

Други изследвания показват, че ашваганда може да бъде полезна за поддържането на надбъбречната функция и преодоляване умората на надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези са жлези с вътрешна секреция, са отговорни за освобождаването на хормони, включително кортизол и адреналин, в отговор на стреса.

Ако тези жлези са претоварени поради прекомерен емоционален и физически стрес, може да се развие състояние, известно като надбъбречна умора. Когато жлезите се изтощят, може да се наруши продукцията и на други хормони в тялото, включително прогестерон, което от своя страна да доведе до безплодие DHEA – хормон, свързан с дълголетието и поддържането на силно тяло.

Ashwagandha на NSP е невероятен продукт, който ще ви помогне да си възвърне спокойствието, радостта, здравето и баланса между тялото и разума.

Ashwagandha (60 капсули)
Цена на дребно 35,30 €
Цена след регистрация 25,40 €

РЕГИСТРАЦИЯ https://nspbg.com/registracia-2/


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s