Киви – малка витаминна „бомба“!

kiwiКато всеки плод кивито е много полезно за здравето.
В него се съдържат много полезни хранителни вещества, заради които си струва да консумирате киви по-често.
Плодовете на кивито се отличават с високо съдържание на витамини А, В1 и С.
Количеството витамини в кивито е значително по-голямо спрямо количеството в плодове като ябълки, ягоди и лимони. В химичния състав на плода участват много минерали, сред които натрий, калций, калий, желязо, фосфор, сяра, хлор и магнезий.
Плодовете на кивито се препоръчват при слабост и изтощение на организма, след прекарани тежки заболявания. Те могат да се консумират при умствено и физическо претоварване. Хората с проблеми с лениви черва, които често имат запек, също могат да консумират киви до отшумяване на симптомите.
Сокът от киви стимулира дейността на имунната система. Плодът е подходящ за хора с тежки фрактури на костите.
Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето”, поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои го наричат „витаминна бомба“, а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод – захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече – витамин С.
Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество.
Заради ниското си съдържание на калории, киви е подходящ избор и за хората, които се опитват да отслабнат.
Като бонус – консумацията на киви дава много енергия.
Особено полезен е сокът като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции, проблеми с щитовидната железа, запек…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s