Киноа!

quinoa-bowl
Киноа!
Консумацията на киноа датира от преди 3-4 хиляди години, когато инките осъзнали, че могат да използват хранителните й качества. Тя е определяна като „златото на инките“, защото те смятали, че киноата увеличавала издръжливостта на воините им.
Ако вие все още се чудите защо е добре да включвате киноата към своя хранителен план, запознайте се с нейните ползи:
Киноата е чудесен източник на протеин
Тя е една от най-богатите на протеини храни, които могат да съществуват. Освен това е пръв приятел на вегетарианците и веганите, тъй като съдържа всички девет незаменими аминокиселини.
Киноата съдържа много фибри
Дори двойно повече от по-голяма част от зърнените храни, които консумирате.
Известно е, че фибрите създават чувство на ситост за по-дълго време, което помага при отслабване. Те също така влияят добре и на храносмилателната система, намаляват високото кръвно налягане и риска от диабет
Киноата е богата на минерали.
Само с една чаена чаша от нея вие си набавяте 50% от препоръчителния дневен прием.
В нея се съдържат следните минерали:
-Желязо – желязото е важна съставна част на протеините, участващи в транспорта на кислород и в обмяната на веществата. То е от съществено значение за хемоглобина – субстанцията в кръвта, отговорна за снабдяването с кислород на организма. Известно количество желязо се намира и в миоглобина – отговорен за преноса на кислород до сърцето и скелетните мускули, както и в ензимите, които съдействат за протичане на биохимичните реакции в клетките.
-Магнезий – магнезият е важен за здравето на сърцето и костите. Също така помага при безсъние и симптоми на депресия.
-Фосфор – фосфорът играе основна роля в развитието, ремонта и поддържането на тъканите и клетките на тялото. Той помага и при отстраняването на отпадаци от нашите бъбреци.
-Цинк – цинкът има отношение към регулирането на имунната ни система. Той е важен за здравето на кожата, както и за по-доброто функциониране на мозъка ни.
-Мед – този минерал се намира в големи количества в черния дроб и мозъка ни. Важен е за производството на червени кръвни клетки, хемоглобин и за костите. Помага за силна и гъвкава съединителна тъкан, на ставите и на нервната система.
-Манган – манганът поддържа здравословното състояние на костите и хрущялите, нервите, имунна система, нивото на кръвната захар и защитава клетките от свободни радикали.
Богатото минерално съдържание на киноата я прави полезна за здравето на сърцето, бъбреците, костите, мускулите и имунната система….
Киноата има високо съдържание на рибофлавин (витамин B2)
Киноата съдържа Лизин
Лизина играе съществена роля при растежа и възстановяването на тъканите.
Киноата съдържа и манган
Мангана е антиоксидант, който предотвратява увреждане на митохондрите по време производството на енергия. Също така той предпазва всички клетки от увреждане от свободните радикали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s