Пиенето на вода през зимата

d4087ea9908c2ea7cd536c7bd2915b60-764x509

Обик овено хората се стремят да пият вода предимно през лятото и забравят за това през студения сезон.

Защо толкова е важно да пием вода не само през лятото.
По-голямата част от течностите в човешкото тяло -75% е вода. Този процент е непостоянен поради факта ,че тази вода е подвижна. При определени условия тя лесно се отделя от организма и се обменя с нова. Обикновено пълната обмяна се осъществява за 5-8 часа. Този непрекъснат воден поток непрекъснато очиства, храни и обновява човешкото тяло. Установено е, че редовната и пълноценна обмяна на водата подобрява общото състояние на организма, действа профилактично и лечебно.

Отделните телесни части съдържат различно количество вода : главният мозък – 83% , кръвта – 90% , секретираните течности /стомашен сок , слюнка, жлъчен сок и др./- 96-99% , мускулите – 75-80% , костите 22-28% , а зъбният емайл само 0.2 %.

Всъщност пиенето на вода през зимата е дори по-важно отколкото през лятото. Заради по студеното време водният баланс в организма може да се наруши и това да доведе до обезводняване. Не забравяйте, че приемането на чайове и топли напитки не  заместват пиенето на вода .

Леката дехидратация (липса на вода в организма) води до главоболие, сънливост, промени в настроението, забавя реакциите. Тежката дехидратация води до запек и други по-сериозни състояния, включително рефлекторно повишаване на артериалното налягане.

Жлъчните камъни, бъбречните камъни се дължат на кристализация, възникнала в преситен разтвор. Колкото повече вода пием, толкова телесните течности са по-разредени и съответно рискът от кристализация е по-малък.

Водата разрежда отровите попадали в организма ни и спомага за изхвърлянето им, промива пикочните пътища и намалява риска от бактериалното им инфектиране. Затова се препоръчва човек да изпива 1,8 литра (около 8 чаши) вода дневно.

Водата е част от здравословното хранене и се изисква дисциплина да се пие редовно.

Зсажаление според много изследвания се оказва, че в България над 70% от хората не пият достатъчно вода. Липсата на достатъчно вода в организма през деня може да навреди на физическата форма и интелектуалните ни способности.

Когато усетим жажда, тялото ни сигнализира вече опасност.

Водата е основна градивна част от нашето тяло и ни е необходима за всички жизнени функции.  Трябва да пием вода не когато вече имаме жажда, а постоянно в течение на цел ден. Чувството на жажда най-често се появява, за да ни информира по някакъв начин за дефицита на вода в организма. Подсказва ни за настъпило обезводняване. Жаждата е вид предпазен механизъм.

Пийте достатъчно вода, за да сте здрави през зимата. Няма нужда да ви кажа, че пиенето на повече течности поддържа кожата  ни по-млада и  помага за загубата на тегло, особенно през зимата.

Бъдете здрави!

likansp@gmail.com

тел: 0887387504

https://www.facebook.com/lidiyamarinova999

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s