Канела за по-добро здраве!

korica-polza-i-vredКанелата се извлича от кората на специално семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Шри Ланка е най-големият производител и осигурява 80-90% от количеството по света. Канелата е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Може би е и най-старата подправка в света, тъй като неколкократно е споменавана в Библията като съставка, използвана в мирото. Тогава тя била по-скъпа дори от златото.

Мощните етерични масла на канелата (цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол) са известни заради антимикробните си свойства. Цинамалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани. Различни международни проучвания показват, че канелата е особено ефективна за спиране растежа на бактерии и гъбички, т.е. ограничава възпаленията. Тя помага и за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. Напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът  се  подобрява  и възпаленията се ограничават. Канелата забавя и скоростта, с която се изпразва стомахът след хранене, а това води до по-малко покачване на кръвната захар.

Канелата има още няколко забележителни лечебни качества – стимулира имунитетарегулира функционирането на нервната система, намалява нивата на „лошия“ холестерол и повишава „добрия“. А самият й аромат е научно доказано, че стимулира зоните в мозъка, които повишават вниманието и паметта. Съдържанието на калций и фибри в канелата пък подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни болести.

Канелата е традиционно средство за сгряване още от дълбока древност. В медицината са известни тези нейни качества. Затова тя се използва като помощно средство при настинка или грип  и помага много за затопляне, особено смесена с чай.

На нашия пазар са разпространени предимно два вида канела – цейлонска и касия (Cassia). В касия има много по-високо съдържание на кумариг ни (вещества, разширяващи коронарните съдове на сърцето), поради което е препоръчително тя да се използва по-умерено. Половин до една чаена лъжичка на ден е напълно достатъчна, за да усетим здравословните ползи на канелата. С нея не трябва да се прекалява, особено по време на бременност, защото във високи дози е силен маточен стимулант.

Комбинацията от мед и канела или киселомляко и канела освен че е вкусна, се използва и за отслабване.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s