Остеопорозата. Какво трябва да знаем.

21433073_1930213960636943_759840725249367874_nОстеопорозата представлява намаляване на костното вещество поне с една четвърт. При остеопороза изчезват цели участъци от костна тъкан, което нарушава целостта на костите и води до счупвания при съвсем леки натоварвания.

Костите се обновяват няколко пъти през живота. Но ако съществуващата костна тъкан намалява по-бързо, отколкото нараства новата, намалява общата скелетна маса. Това води до остеопороза.

Остеопорозата е обществен здравен проблем в световен мащаб. В България от остеопороза страдат 750 000 жени. Над 90 000 от тях вече имат по едно и или повече счупвания на гръбначните прешлени. Годишно над 8 000 възрастни жени претърпяват счупване на бедрената шийка, 4 000 от тях загиват непосредствено след счупването.
Намаляването на плътността и влошаването на качеството на костите се развива «тихо» и прогресивно.
Често протича без никакви симптоми, докато не настъпи първото счупване: най-често шийката на бедрената кост……

Остеопорозата засяга и жени, и мъже. Остеопорозата трябва да бъде диагностицирана, преди да се стигне до счупвания, които могат да променят изцяло живота на човек.

Въпреки че остеопорозата е известна като мълчалива болест – тоест без симптоми, тя все пак проявява своите признаци. Трябва само внимателно да се вслушвате в сигналите на организма си.

Симптоми при остеопороза
Болки в гърдите или в кръста могат да възникнат при изправено положение на тялото – тогава гръбнакът, който е изгубил част от тъканта си, се огъва от тежестта на тялото.
Тази болка изчезва веднага, щом човек седне или легне, тъй като по този начин разтоварва гръбнака.

Друг симптом на остеопорозата са изтръпванията на краката, цепенето на ноктите на слоеве, пародонтоза, силната умора, ранното побеляване на косата, честото сърцебиене.
Засегнати от болестта са повече жените, отколкото мъжете. Възрастовата граница над 60 години усилва риска от остеопороза, както и ранната менопауза и дългото обездвижване.

Пушенето и прекаляването с алкохол също се отразяват зле на костите. Липсата на витамин D води до намаляване на костната тъкан.

Ако постоянно усещате болка в гърба и това дори ви пречи да вършите обичайните ви дейности, добре е да посетите специалист, и вземете мерки.

А най-добре е човек винаги трябва да поддържа костите и съединителната тъкан, в добро състояние.
Профилактика, това е единственото нещо, което ще запази нашето здраве

Ако имате вече проблем свържете се с мен.
Решение винаги има!!!

Уникални натурални продукти за здрави стави, кости, решение на артроза, остеопороза, подагра и други проблеми със ставите от компания НСП, коя вече 45 год помага на голям брой хора, да бъдат по-здрави и по щасливи!!!

NThu9b9VkJHdOGQx

Бесплатно!!!
Консултация, препоръки.

Решения на здравословни проблеми.
ск: zambroza777
tel: 0878869448
vaiber+359887387504
likansp@gmail.com
Lidiya Marinova


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s