Витамини и минерали – необходими на един трениращ и всеки активен човек!

Тези от вас, които могат да се нарекат активни хора, се нуждаят от достатъчно витамини и минерали, за да имат енергия, издръжливост и да са в добро здраве.
Освен чрез пълноценното хранене, добре е спортуващите и просто много активни хора, да приемат и допълнително количество витамини и минерали, за да поддържат добра форма.

Вижте от кои не бива да лишавате организма си.

Витамин В1
участва в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Ролята му като регулатор на въглехидратния и мастния обмен определя значението му като фактор против натрупването на недоокислени продукти в мускулите и кръвта (подходящ против мускулна треска).

Витамин В2 – има голямо биологично значение, изразяващо се в участието му като коензим в голяма група ензими. Подобрява тъканното дишане при големи физически натоварвания и помага в борбата против мускулни схващания.

Витамин В3
още витамин РР, се явява коензим в дихателните окослителни процеси на клетката. Има пряко отношение към процесите на възбуждане и задържане в кората на главния мозък. Подобрява храносмилателната функция на стомашно-чревния тракт.

Витамин В5
заема твърде важно място в почити всички звена както на асимилационни, така и на десимилационни обменни процеси в организма.

Витамин В6
особено активно участва в обмяната на белтъците. Това го прави задължителен в културизма за увеличаване на мускулната маса. Установено е, че подобрява мускулния метаболизъм и особено този на миокарда.

Витамин В9
Веднъж попаднала в организма, фолиевата киселина доситга до черния дроб, където се превръща в билогично активната си форма. За това съдействат витамини В12 и С. Ето защо биологичната активност на В9 зависи от съдържанието на тези два витамина в тялото. Фолацинът участва в обмяната на аминокиселинте и нуклеиновите киселини. Освен това има голямо кръвотворно действие и спомага за зреенето на червените кръвни клетки в костния мозък. По тази причина неговият недостиг се проявява с развиването на мегалобластна анемия (липса на червени кръвни телца).

Витамин В12
стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено. Среща се най-много в черния дроб, бъбреците, месото, яйчния жълтък. Дневната доза е около 2-3 мг.

Витамин C
участва активно в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна на организма, стимулира синтеза на някои важни хормони(например адреналин) и повишава активността на редица ензими. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност.

Витамин А
помага за здравината на костната система, участва в оксиредукционни процеси в тъканите. Макар и косвено, подпомага белтъчния синтез, а така също участва в мастната и въглехидратната обмяна.

Витамин D
взима участие в изграждането на костите и контролира снабдяването им с калций(противорахитичен витамин). Предпазва организма от излишни загуби на аминокиселини и фосфор чрез урината.

Витамин E
има антистерилитетен ефект и регулира нормалното развитие и функцията на половите органи и износването на плода. Участва в мастната обмяна и синтеза на хемоглобин. Това което го прави особено важен в културизма е благотворното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура. От една страна той помага поддържането на високо енергийно ниво, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози анаболният му ефект е значителен

Витамин Н или биотин.
Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и масните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма.

Витамин К
участва в съсирването на кръвта, а така също и в процесите на окислително фосфорилиране(т.е. активно участва в разграждането на въглехидратите).

Фосфор
Влиза с състава на нервната, мускулната и костната тъкан.

Калций
Влиза с състава на нервната, мускулната и костната тъкан.

Магнезий
Необходим е за нормалната дейност на мускулите. Източници – пълнозърнест хляб, овесени ядки, варива. Дневната доза да не превишава 6-8мг магнезий дневно за килограм тегло.

Йод
влиза в състава на хормона на щитовидната жлеза.

Желязо
влиза в състава на хемоглобина.

Калий подпомага отделянето на водата и учатва в регулирането на неиното съдържание в тъканите.

Мед
участва в образуването на хемоглобина, усилва действието на хормоните, произвеждани от надбъбречните жлези. .

Цинк
участва в образуването на инсулина, който играе основна роля в обмяната на въглехидратите. Влиза в състава на най-важния фермент на дишането – карбоанхидраза. .

Копания Nature’s Sunshine Product има всичко за Вашето здраве и активен живот!!!!
Прграми за спортуващи и активни хора!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s