Антибиотици.

antibiotiki-7Антибиотиците са разработени преди повече от 70 години, с цел спасяване на човешкия живот и борба със смъртоносните заболявания. днес обаче, те са постоянен обект на множество спорове и дискуси. Мненията са резделени: някои считат антибактериалните препарати за съвремени средства, помогащи успешно да се противопоставяме на инфекциозните заболевания, други са убедени, че антибиотиците, сами по себе си, предизвикват сериозни нарушения във фунционирането на човешкия организъм, поради което, тяхното приемане крие значителна опасност. Нека да се разберем – антибиотиците носят вреда или полза?

Всъщност, антибиотиците са създадени, за да подтискат размножаването и растежа на простите микроорганизми, каквито по същество се явяват и болестворните бактерии. Високата концентрация на вещества, въздействащи на клетката, не може да не повлияе на организма, но когато става дума за лечение на опасно заболяване, трябва много добре да се прецени соотношенито между ползата и вредата от антибиотиците.

Строгото спазване на предписанията за приемане на антибиотиците, ни дава възможност за кратко време да се справим с възникналия здравословен проблем, при това негативното им влияние върху здравето ,като цяло, може да бъде минимално. Докато безконтролто приемане на препарата е много опасно, поради което, отчитането на ползите и вредите от приема на антибиотиците е от съществено значение.

Антибиотици: вреди върху организма

Вероятно, малко от нас се замислят, че хората живеят в света на бактерите. Те живеят в нас и извън нас. Антибиотиците действително атакуват силно болестотворните бактерии, но едновременно с това, нанясят и непоправими щети на целия човешки организъм.

Първите антибиотици са с биологичен проиход и са получени от плесента на гъби – пеницилин, биомицин. Те са имале ограничен спектър на действие, не са влияели върху полезната микрофлора на организма, не са нанасяли щети върху него, къй като неговата микрофлора вече е била адаптирана към веществата, които са се съдържали в тези антибиотицинапример, плесенясали хранителни продукти.

Новото поколение антибиотиците са разработени на синтетична основа, имат широк спектър на на действие и убиваат почти всички бактерии –  извършват не селективно (избирателное), а практически тотално унищожаване на всички бактерии в организма (включително и полезната микрофлора). Освен това патогенната микрофлора много бързо се приспособява към такива антибиотици и буквално след 2-3 месеца се появяват нови щамове на тези бактерии, които са резистентни на вече прилаганите антибиотици.

Полезната микрофлора се възстанавява изключително бавно и се получава така, че ние само нанасяме вреда на своя организъм, убивайки микрофлората на червата, която е съставна част на имунитета ни. Макро организътм живее в симбиоза с тази микрофлора и практически не може да съществува без нея.

По този начин, приемът на антибиотици нарушава естествената микрофлора, в резултат на което имунитетът ни рязко спада. Тогава проникването на много патогени в нашия организъм става много лесно – така хората заболяват от най-тежките болести. Поради тази причина, след лечение със синтетични антибиотици организмът ни остава практически незащитен от всевъзможни опасни патогени.

Странични ефекти от приемането на антибиотици.

Неминуемо, приемането на антибиотици води до множество странични ефекти, особено, когато тези искуствено създадени препарати, са приемани в по-продължителен период от време, се стига до сериозни усложнения, а понякога и до летален изход.

Антибиотици са предназначени за агресивного вмешателство в жизнената дейност на микроорганизмите.

Поради тази причина, приемането на противомикробни средства има редица странични ефекти и може да се отрази негативно върху състоянието на нашето здраве и самочувствие. Като особено сериозни смятаме последствията, изброени по-долу:

Малформации на плода по време на бременност, така че приемането на антибиотици през първото и второто тримесечие от бременноста е абсолютно забранено и е възможно само в изключителни случаи;

Отслабване на имунитета и проблеми със здавето на кърмачетата, поради което през този период приемането на антибиотици е абсолютно забранено;

Дразнене на лигавицата на стомаха, обостряне на язви и улцерозен колит, нарушение на баланса на микрофлората на червата;

Нарушения във функцията на черния дроб, бъбреците и жлъчката при индивидуална непоносимост към определени антибактериални компоненти.

Остри алергичени реакции, съпроводени от силен задух, хернии, в редки случаиотоци;.

Нарушения на вестибуларния апарат, разстройство на нервната система, съпроводено от слухови и зрителни халюцинации.

В отделни случаи може да се наблюдават индивидуални реакции, от страна на нервнната и кровеноснната системи, на черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Особено опасни са синтетичените хормонални препарати. Те толкова силно разрушават ендокринната система, че след приемането им се налага дълго време тя да бъде възстановявана с натурални средства. Синтетичните хормонални препарати могат да доведат до усложнения във функционирането на важни органи и системи на организма, нанасяйки сериозни вреди на нашето здраве.

Под въздействието на антибиотиците организмът губи способността си самостоятелно да се противопоставя на различните видове инфекции. И отгоре на всичко, широкото прилагане на тези препарати става причина за появата на щамове бактерии, резистентни на синтетичните антибиотици. Сега вече докторите предписват такива медикаменти само по време на епидемична обтановка на вирусни заболевания.

Има случаи, в които даже някои пелени се обработват с антибиотични препарати .

Компанията НСП е резработила уникални натурални продукти, които действат като антибиотици, без да бъдат опасни за нашето здраве, а точно обратно – те са изключително полезни за него.

Колоидно Сребро Форте

Препаратите на НСП не отстраняват симптомите на съответните заболявания, а завинаги премахват причината за възникването им. При това, възстановяват организма на клетъчно ниво, давайки му всичко необходимо за правилното функциониране на всички жизнено важни органи и системи.

Лидия Маринова — нутрициолог

https://www.facebook.com/lidiyanspbg/


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s